Születésnapi feketeerdő torta

 2012.09.01. 12:23

Hozzávalók:

a tortához:

100 g étcsokoládé
4 tojás
100 g margarin/vaj
100 g cukor
6 csomag vaníliás cukor
200 g darált mandula
1 tk sütőpor
1 üveg meggybefőtt (7 dl)
3 ek étkezési keményítő
250 g mascarpone
5 dl tejszín


a fondanthoz:

6 ek víz
1 ek zselatin
1 ek margarin
2 ek méz
kb. 90 dkg porcukor
2 ek kakaópor

A fondant elkészítése:

Átszitáljuk a porcukrot, és felét egy tálba tesszük, mélyedést készítünk bele. A vízben elkeverjük a zselatint, majd felmelegítjük. Beletesszük a mézet és a margarint, majd mindhármat összemelegítjük, hogy elolvadjanak, és elkeveredjenek egymással. A porcukor közepén lévő mélyedésbe öntjük a folyadékot, majd fakanállal elkeverjük.is adagokban, fokozatosan a másik adag átszitált porcukorból teszünk hozzá, és ha már nem tudjuk fakanállal keverni, kézzel gyúrjuk tovább. Akkor kész, amikor már nem ragacsos, de puha, és sima felülete. 2/3-1/3 arányban elosztjuk, és az 1/3-os adaghoz hozzákeverjük a kakaóport, és tovább gyúrjuk. Folpackba csomagolva minimum 6 órát pihenni hagyjuk, de akár több hétre is eltehető hűtőszekrényben. Felhasználáskor újra átgyúrjuk. Ha keménynek éreznék, mikróban kicsit megmelegíthetjük és margarinos kézzel lágyíthatunk rajta.

A torta elkészítése:

A csokoládét és a mandulát lereszeljük, a tojásokat szétválasztjuk. A margarint a cukorral és 2 csomag vaníliás cukorral krémesre keverjük, a tojás sárgákat egyenként hozzákeverjük. A csokoládét összevegyítjük a mandulával és a sütőporral, és az egészet a krémhez keverjük. A tojásfehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük, a habot a tésztához keverjük. A kivajazott formába simítjuk, és 175 fokra előmelegített sütőben, kb. 35 percig sütjük. Hűlni hagyjuk.
Ha kihűlt, a lapot vízszintesen elfelezzük. A mascarponét  3 ek. folyékony tejszínnel, 3 ek. cukorral és 3 csomag vaníliás cukorral összekeverjük. A többi tejszínt kemény habbá verjük, és hozzákeverjük a mascarponéhoz.
A meggyet leszűrjük, a levét egy edényben felfogjuk. Az étkezési keményítőt összekeverjük 10 ek. vízzel. A meggy levét felfőzzük, a keményítőt hozzáadjuk, és kicsit összefőzzük, majd hozzákeverjük a meggyszemeket. Kb. 10 percig hűlni hagyjuk.
Egy tortakarikát a tortalap köré csatolunk, rásimítjuk a meggyzselét, majd kicsit hűlni hagyjuk. Ezután a krémet rákenjük a meggyre, levesszük a tortakarikát, majd ráhelyezzük a másik tortalapot.
A fehér fondant-t nagyon vékonyra kinyújtjuk zsírpapíron, majd ráborítjuk a tortára. A felesleget körbe vágjuk. Ezután szintén vékonyra nyújtjuk a barna fondant-t is, kivágjuk belőle a megfelelő mintát, és díszítjük a tortát.

100_8685.jpg

100_8687.jpg

100_8690.JPG

Címkék: fondant

A bejegyzés trackback címe:

https://notoki.blog.hu/api/trackback/id/tr204745553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Norcsa09 2013.03.15. 17:51:36

Kedves Gergő! Bár itt nem látom a kommented, bízom benne, hogy megkapod a választ! Egy evőkanál margarin kell a fondanthoz. Köszönöm, hogy észrevetetted és jelezted a hiányt, már javítottam is!:)
süti beállítások módosítása