Sütikék, második kör: Sacher torta :)
Hozzávalók:
40 dkg csokoládé (lehetőleg ne étcsoki)
20 dkg vaj
20 dkg cukor
5 tojás szétválasztva
10 dkg darált mandula
5-7 dkg liszt
1 cs sütőpor
kb. 5 ek baracklekvár
Elkészítés:
25 dkg csokoládét és 10 dkg vajat forró víz fölé helyezett tálban megolvasztunk, majd a tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk. Belekeverjük a cukrot és a tojássárgákat, jól eldolgozzuk (kanállal, nem robotgéppel). A tojásfehérjéket habbá verjük, majd beleforgatjuk a csokoládés keverékbe. Hozzáadjuk a mandulát, majd a sütőporral elkevert lisztet is és csomómentesre keverjük. az így elkészült masszát egy kikent, vagy sütőpapírral kibélelt (a lustábbak kedvéért :P) tortaformába öntjük (lehetőleg 22 cm-es, de max 25 cm-es, különben nagyon lapos lesz), és előmelegített sütőben megsütjük. Közben szúrjuk meg hústűvel, ha már nem ragad rá a tűre, akkor jó (kb. 35-40 perc). Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd borítsuk ki a tortaformából és vágjuk ketté óvatosan. Töltsük meg a baracklekvárral. A maradék csokit olvasszuk meg (a fentebb említett módon) a 10 dkg vajjal, majd óvatosan öntsük a torta tetejére és egyenletesen kenjük el! Tegyük hűvös helyre, hogy megdermedjen a csokimáz, utána pedig már fogyasztható is. Jó étvágyat!
Megjegyzés: Én sima héjas mandulát szoktam venni, amit leforrázok, így könnyen kiugrasztható a héjából, majd diódarálóval ledarálom. A csoki lehetőleg tejcsoki legyen, de ugyanolyan jó a tortabevonó is, én most a "Party" nevű tortabevonóval készítettem, és príma lett. Lehet étcsokival is, bár akkor már olyan tömény lesz, hogy félő, hogy a mentő viszi el az embert :P A szétvágással is vigyázzunk, nekem ugyanis a torta közepe rendre kissé besüllyed, így sokszor alig lehet levenni a tetejét, esetleg szét is törik. Sebaj, tegyük szépen vissza, mint egy puzzle-t, a csokimáz alatt úgysem látszik! :P
Szintén nagy kedvenc a rokonság körében, és egyesek nagyon sérelmezik, hogy csak ilyen ritkán van Sacher torta :)