..vagy mézesbáb, ahogy a nagymama receptjének címében szerepel.:) Mivel a recept maga is értékes (legalábbis számomra fontos) ezért a recept ,,képét" is mellékelem. Nekem ez a fajta sosem szokott megkeményedni, de ha mégis, akkor dobozban pár nap alatt visszapuhul, ezért érdemes még karácsony előtt elkészíteni.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg porcukor
2 tk mézeskalácsfűszer (vagy fahéj, ánizs, szegfűszeg keveréke)
1 csomag vaníliás cukor
1 ek szódabikarbóna
2 ek méz
3 egész tojás + 1 sárgája
Elkészítés:
A hozzávalókat egy tálba tesszük, jól összegyúrjuk. Ha nem állna össze, egy kis tejet önthetünk hozzá, úgy könnyebb összegyúrni. A tésztát kinyújtjuk kb. 0,5 cm vastagra (ne legyen túl vékony, mert akkor könnyen megég), kiszaggatjuk. 200 fokon 5-10 perc alatt megsütjük.
A maradék tojásfehérjét sok porcukorral (10-15 dkg) és kevés citromlével habbá verjük. Habzsákba töltjük, és a kész mézeskalácsokat kidekoráljuk vele.
Az eredeti recept szerint lehet a nyers tészta tetejére diót, mandulát is tenni és úgy megsütni. Így is nagyon finom.
Jó mulatást és jó étvágyat!:)