Mondhatnánk azt is, hogy szezámmagosz cileke, nem cipősz, nadgyon finomm! Avagy a kínai kaját "...nem lehet megunni, soha, soha nem lehet megunni!!!"
Aki valaha járt már kínai étteremben/büfében, az egész biztosan találkozott ezzel a klasszikus, ám annál finomabb étellel, ami meglehetősen boldog perceket tud okozni az embernek. Jöjjön tehát az otthon is "könnyen" elkészíthető változat!
Hozzávalók (4-5 személyre):
kb. 80 dkg csirkemell
szezámmag ízlés szerint
A tésztához:
5 ek szójaszósz
3 ek szaké/ száraz fehérbor/ száraz sherry
néhány csepp szezámolaj (ha nincs, akkor semmi gáz)
5 csapott ek búzaliszt
5 csapott ek keményítő
5 ek víz
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
3 tk olaj
A szószhoz:
4 dl csirkehúsleves/ alaplé leveskockából
2-3 ek rizsecet / sima 10 %-os ecet/ 3-4 ek 5%-os almaecet (ízlés szerint)
2 csapott ek keményítő
15 dkg cukor
3 ek szójaszósz
2 ek szezámolaj (vagy sima)
1 tk chilikrém vagy por
1 áttört fokhagymagerezd
Elkészítés:
Vágjuk 2-3 cm-es kockákra a csirkehúst, egy időre pácoljuk be kevés szakéba/fehérborba és szójaszószba.
Készítsük el a szószt: minden hozzávalót keverjünk el csomómentesre, és egy lábasban lassan forraljuk fel, és tartsuk melegen. Ha túl édesnek találjuk, további ecet hozzáadásával állítsuk be az ízt óvatosan.
Keverjük el a tésztához szükséges hozzávalókat, minden folyékony rész legyen jéghideg. A masszának sűrűnek kell lennie, hogy bevonja a húst.
A csirkét forgassuk bele, majd kezdjük el bő olajban, kis lángon kisütni. Akkor jó, amikor a bunda már aranybarna. Ezt folytassuk addig, amíg a csirke el nem fogy, igyekezzünk minél hamarabb ezzel végezni. Forgassuk bele a meleg szószba, hintsük meg az előre, olaj nélkül lepirított szezámmaggal, és főtt rizzsel tálaljuk.