Kínai szezámmagos csirke

 2011.09.22. 20:51

Mondhatnánk azt is, hogy szezámmagosz cileke, nem cipősz, nadgyon finomm! Avagy a kínai kaját "...nem lehet megunni, soha, soha nem lehet megunni!!!"
Aki valaha járt már kínai étteremben/büfében, az egész biztosan találkozott ezzel a klasszikus, ám annál finomabb étellel, ami meglehetősen boldog perceket tud okozni az embernek. Jöjjön tehát az otthon is "könnyen" elkészíthető változat!


Hozzávalók (4-5 személyre):

kb. 80 dkg csirkemell
szezámmag ízlés szerint

A tésztához:

5 ek szójaszósz
3 ek szaké/ száraz fehérbor/ száraz sherry
néhány csepp szezámolaj (ha nincs, akkor semmi gáz)
5 csapott ek búzaliszt
5 csapott ek keményítő
5 ek víz
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
3 tk olaj

A szószhoz:

4 dl csirkehúsleves/ alaplé leveskockából
2-3 ek rizsecet / sima 10 %-os ecet/ 3-4 ek 5%-os almaecet (ízlés szerint)
2 csapott ek keményítő
15 dkg cukor
3 ek szójaszósz
2 ek szezámolaj (vagy sima)
1 tk chilikrém vagy por
1 áttört fokhagymagerezd


Elkészítés:

Vágjuk 2-3 cm-es kockákra a csirkehúst, egy időre pácoljuk be kevés szakéba/fehérborba és szójaszószba.

Készítsük el a szószt: minden hozzávalót keverjünk el csomómentesre, és egy lábasban lassan forraljuk fel, és tartsuk melegen. Ha túl édesnek találjuk, további ecet hozzáadásával állítsuk be az ízt óvatosan. 

Keverjük el a tésztához szükséges hozzávalókat, minden folyékony rész legyen jéghideg. A masszának sűrűnek kell lennie, hogy bevonja a húst.

A csirkét forgassuk bele, majd kezdjük el bő olajban, kis lángon kisütni. Akkor jó, amikor a bunda már aranybarna. Ezt folytassuk addig, amíg  a csirke el nem fogy, igyekezzünk minél hamarabb ezzel végezni. Forgassuk bele a meleg szószba, hintsük meg az előre, olaj nélkül lepirított szezámmaggal, és főtt rizzsel tálaljuk.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://notoki.blog.hu/api/trackback/id/tr163246972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Norcsa09 2011.09.22. 20:55:54

Elkészítési idő két óra, de megéri!!!:)
süti beállítások módosítása