Itt a tavasz, újra virul a medvehagyma (Allium ursinum)! Ez a nagyszerű növény általában mezofil lomberdők kora tavaszi aljnövényzetének jellemző faja, olykor rendkívül nagy mennyiségben jelenik meg. Kellemes fokhagyma íze miatt sok helyen előszeretettel gyűjtik, hiszen sokoldalúan felhasználható a legkülönfélébb ételekhez.
Nem kell mást tennünk, mint vinni egy szatyrot, ha kirándulni megyünk, s máris meglephetjük egy kis ínyencséggel a családot.
Miután leszedtük a leveleket, mossuk meg őket, majd csepegtessük le! Szeljük fel őket, a szárat ne tegyük bele! A felszeletelt medvehagymát tegyük dunsztos üvegbe, nyomkodjuk le jól, majd öntsünk rá étolajat, úgy, hogy ellepje! Fontos, hogy ellepje az olaj, különben megpenészedik! Lehet sózni, fűszerezni is, bár én nem szoktam. Az így eltett hagymát tegyük hűvösebb helyre, ahol akár egy évig is kitűnően eltartható. Ha veszünk ki belőle, szükség esetén töltsünk még rá olajat, hogy továbbra is ellepje!
Ezek után sokféle ételhez használhatjuk az eltett hagymát. Mi otthon a krumplit szoktuk sütés előtt beleforgatni, majd tepsiben megsütni. De készíthető belőle medvehagymás daragaluska, tócsi, pogácsa, mártás, és még sorolhatnám. Kinek mi a szája-íze :)
Jó hagymagyűjtést és jó étvágyat hozzá! :)