Hát kérem, úgy gondoltam, hogy reprodukálom a kínai büfékben kapható ananászosz cilekét... Nem jött be - olyan fincsi édeskés-savanyús cuccot egyszerűen nem lehet házilag készíteni. Minden esetre ez az étel így is nagyon ízletesre sikeredett :)
Hozzávalók:
50 dkg csirkemell filé
6-8 ananászkarika (cukros lében eltett konzerv a legjobb)
fél doboz konzerv kukorica
egy közepes sárgarépa
fél üveg konzerv bambuszrügy
4 szál metélőhagyma
kb. 2 dl tyúkhúsleves, vagy csirke alaplé
1 dl szójaszósz
1 dl száraz fehérbor
2 ek cukor
2 gerezd fokhagyma
egy kisebb citrom leve
kevés olaj
só, bors
kínai ötfűszer keverék, vagy wokfűszer, vagy sima keleti fűszerkeverék
Elkészítés:
Az ananászt kockákra vágjuk, majd kevés olajon pirítani kezdjük. Hozzátesszük a cukrot és egy keveset az ananász levéből, mikor elfőtte a levét és kicsit megkaramellizálódott, akkor jó. Közben apró darabokra vágjuk a csirkemellett, majd egy wokban kevés olajon fehéredésig sütjük, közben sózzuk, borsozzuk. Felkarikázzuk a hagymát, a fokhagymát, a répát pedig hosszúkás szeletekre vágjuk, majd hozzáadjuk a csirkéhez a bambusszal és a kukoricával kiegészítve. Rövid pirítás után felöntjük a húslevessel, hozzáadjuk a bort, a szójaszószt, a citrom levét és a keleti fűszert. alaposan átkeverve még kb. 15 percig rotyogtatjuk, az utolsó öt percben mindenestől beleöntjük az ananászt is. Sima vagy pirított tésztával, esetleg rizzsel tálaljuk. Jó étvágyat!