Ezen recept eredetije kedves barátnénk, Szalay Dorka édesapjától származik, aki egyszer ezzel lepte meg csemetéit. Hálás köszönet érte, hogy megosztotta velünk! És utólag is bocsánat az apróbb átalakításért, de a hűtőnk még nem annyira jól felszerelt, így abból gazdálkodtam, ami éppen volt otthon. No, jöjjön a recept!
Hozzávalók:
1 kg burgonya (krumpli, kolompér, pityóka - kinek hogy tetszik :)
50 dkg darált hús
3 nagyobb fej hagyma
1 dl száraz fehérbor
2 dl főzőtejszín
20 dkg reszelt sajt
olaj
só, bors
vegeta
Provence-i fűszerkeverék
Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és karikára vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felszeleteljük - ízlés szerint karikára vagy kockára -, majd üvegesre pirítjuk kevés olajon. ezután hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint fűszerezzük. amikor már jól láthatóan átsült a hús, hozzáadjuk a tejszínt és a bort. alaposan megrotyogtatjuk, majd levesszük a tűzről. egy tűzálló tálban (jénai vagy más) rakjunk le egy réteg krumplit, ezután a darált húsos ragu következik, végül megszórjuk reszelt sajttal. Ezt még néhányszor megismételjük. a tetejére krumpli kerül, amit szintén bőségesen megszórunk sajttal. sütőben 200 fokon kb., 30-40 percig sütjük. Jó étvágyat! :)